Proje Yönetimi

Hastane Projelerinde Proje Yönetimi tüm karmaşık proje tiplerinde olduğu gibi büyük önem taşımaktadır. Proje yönetimi sürecin ve kaynakların en iyi şekilde yönetilmesi, projelerin ve inşaatın eksiksiz ve istenen kalitede ortaya çıkabilmesi için bir mecburiyettir.

Proje yönetiminin ilk aşaması tasarım proje yönetimidir. Ülkemizde projelendirme ve inşaat süreçleri iç içe geçse de ideal yaklaşım projelendirme sürecinin tam olarak gerçekleştiği bir tasarım proje yönetimi döneminden sonra inşaatın başlamasıdır.

Bu yaklaşım birçok kendi içinde haklı sebep ile uygulanamamaktadır. Bunlardan biri kamu tarafından ihtiyaçların projeksiyonunun doğru şekilde belirlenmemesi ve ülkemizde birçok şeyin ihtiyaçlar oluştuktan sonra gecikmeli olarak yapılması olduğu gibi diğer bir sebep de beklenen her gün ekonomik belirsizlikler sebebi ile maliyetlerin değişmesidir.

Mesleki açıdan durumu değerlendirecek olursak işverenlerin bu süreçleri işletmemesinin bir sebebi de kalifiye meslek profesyonellerinin bulunmaması ve inşaat bünyesinde kurulacak dizayn ofis ile projelerin uygulama kadrosu ile birlikte detaylandırılmasıdır.

Ülkemizde maalesef uygulama tecrübesi olan mimari ofis sayısı çok azdır. Ruhsat projesi ve konsept proje üreten mimari gruplar projelerin tüm diğer disiplinlerle birlikte uygulamaya yönelik olarak üretilmesi konusunda yetersiz kalmaktadır. Uygulama tecrübesi olmadan üretilen ruhsat projeleri ve konsept tasarımlar ise sahada büyük revizyonlara ve maliyetlere sebep olmaktadır.

SOGO Mimarlık TPU Olarak biz uygulama kökenli mimarlardan oluşan ve tüm süreçler için tam hizmet verebilen bir bir Tasarım-Proje-Uygulama yapısı oluşturduk, böylece kendi proje yöneticilerimiz ile süreçleri yönetiyoruz.

Tasarım Proje Yönetimi

Bir proje ilgili tarafların her birinin ilgili tüm disiplinlerde temsil edilmesi halinde ideal bir süreç yönetimi ve kaliteli bir proje üretim imkanı yakalar.

Projeler için birinci taraf İşveren’dir. İşveren hem projenin sahibi, hem yatırımcısı hem de işletmecisi olabileceği gibi bu roller dağıtılmış veya tanımsız da olabilir.

Ancak her projenin nihai karar alıcısı olarak bir İşveren’e ihtiyacı vardır. Bu projenin sahibi olmaktan öte kararların bir sahibi olması ile ilgili bir konudur.
İşveren tüm kararlarını profesyonellere devir edebilir ve bu çoğu zaman isabetli bir tercih olur ancak bu bile bir karardır ve bu kararın da verilmesi için bir ana karar verici olarak İşveren’in varlığı ve projenin üzerindeki gizli elinin var olması önemlidir.

Masamızın birinci koltuğuna İşveren’i oturttuk. Yanına İşveren temsilcisi olarak başka roller de ekleyeceğiz.

İkinci taraf Devlet’tir. Devleti temsilen karşımıza projenin farklı aşamalarında farklı kurumların temsilcilerini göreceğiz ancak bu aşamada ikinci koltuğu da Devlet’e ayırdığımızı belirterek yolumuza devam edelim.

Üçüncü önemli taraf Proje ekipleridir. Bu kalabalık grubun rollerini ayrıca detaylandıracağız.

Dördüncü taraf Müteahhit’tir.

Beşinci taraf Profesyonel Proje Yönetim Firmasıdır.

Altıncı taraf ise Kullanıcılar olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar fiilen masada olmasalar bile tüm yapılan işler kullanıcıların iyi bir deneyimi içindir ve biz masada onların var olduğunu unutmadan işimizi yaparız.

Şimdi masamızın taraflarını listeleyelim.
  1. İşveren
  2. Devlet
  3. Proje Ekipleri
  4. Müteahhit
  5. Proje Yönetim Firması
  6. Kullanıcılar
  1. İşveren : Hastane projelerinde İşveren dahil tüm grupların profesyonel bir bakış açısına ve analitik düşünme yetisine sahip olması hayati öneme sahiptir. Başarılı bir proje süreci İşveren’in tüm paydaşları doğru seçmesine bağlıdır ve kurulan ekibin uyumu ve mesleklerinde deneyimli olmaları projenin başarısını ve stres yükünü belirleyecektir.
    Her işverenin proje ile ilgili kararları alması için danışmanlara ihtiyacı olacaktır. Sağlıklı bir sürecin yürütülebilmesi ve doğru kararlar alınarak ilerlenilebilmesi için İşveren tarafında bulunması gereken zorunlu danışmanlar aşağıdaki gibidir.
    • 1.1. Yatırım Danışmanı : Her proje, ister kamu projesi olsun ister özel sektör bir yatırımdır. Yatırımların finansal analizler, piyasa araştırmalarına, ROI (Return On Investment )-Yatırım Getirisi hesaplamalarına, risk analizlerine ve bir gelecek vizyonuna ihtiyacı vardır. Bu çalışmalar profesyonel olarak yapılmaz ise milyonlarca lira harcanan yatırımlar kusurlu, verimsiz ve hatta hayatta kalamayacak kadar başarısız sonuçlara sahip olabilir. Yanlış konumlandırıldığı için hiç öğrencisi olmayan okullar, konut projeleri, hava alanları, misafiri olmayan oteller mutlaka karşınıza çıkmıştır. Bu büyük yatırımların birçoğu profesyonel değil duygusal veya siyasi kararların neticesinde bu duruma düşmüştür.
    • 1.2. Mimari Danışman : İşveren tarafında arazi kararlarının verilmesi, sözleşmelerin yönetilmesi, Devletle olan ilişkilerin ve resmi süreçlerin yönetilmesi, mimari tasarım grubunun aldığı kararların sorgulanması ve onaylanması ve uygulama süreci ve ruhsat süreçlerinde tutarlı ve akıcı bir süreç elde edilebilmesi için mimari danışman gereklidir. Bu danışman gerektiği kadar toplantılara katılıp, süreci ve yazışmaları takip ederek işverenin yükünü alır ve proje mimari tarafta paydaşlarda olabilecek değişikliklere ve süreçteki olası aksamalara rağmen mimari hafızanın sürekliliğini sağlar.
    • 1.3. Statik Danışmanı : Statik proje aşamasında proje ekiplerinin vereceği kararların İşveren adına sorgulanması, seçilen sistemin doğrulanması, projelerin optimizasyonunun değerlendirilmesi ve İşveren adına onayların verilmesi için gereklidir. İster çelik olsun ister betonarme taşıyıcı sistem binanın kalbidir. Hatalı kararlar sebebi ile inşaatın sonuna kadar defalarca müdahaleye ve zarar verilmeye maruz kalan taşıyıcı sistemlerin, kat yükseklikleri, şaft konumları, sabit ve hareketli yüklerin yanlış hesaplanması ve yanlış projelendirme sebebi ile süreç boyunca bir sahibinin ve işveren tarafında sorumlusunun olması önemlidir.
    • 1.4. Mekanik Danışmanı : İşletme maliyetleri içinde büyük yeri olan, verimliliği üst düzeyde sorgulanması gereken ve anlaşılması güç olduğu için yeteri kadar üzerinde durulmayan Mekanik Proje ve imalatlar İşveren tarafında verilmesi gereken birçok yatırım ve işletme kararı içermektedir. Mutlaka bir danışman ile İşveren tarafında temsil edilmelidir.
    • 1.5. Elektrik Danışmanı : Mekanik işlere göre daha az bakım gideri olan ancak projelendirme ve satın alma sürecinde karar yükü fazla olan Elektrik işleri İşveren tarafında mutlaka temsile edilmelidir. Doğru kurgulanmış bir elektrik sistemi ve zayıf akım sistemi projeye değer katmakla kalmaz işletme giderleri ve verimlilik açısından ciddi fayda sağlayacaktır.
    • 1.6 Medikal Danışman : Hastane ihtiyaç programının belirlenmesi, medikal ekipman listelerinin hazırlanması, mimari, mekanik ve elektrik proje gruplarına temin edilmesi gereken oda bilgi formlarının hazırlanması, medikal satın alma süreçleri, hastane yönetim ve personel kaynağının belirlenmesi gibi birçok önemli için Medikal Danışman zorunludur. Medikal Danışman İşveren tarafında temsil edilmesinin ötesinde İşveren tarafından temin edilmesi gereken ana aktörlerden biridir.
    • 1.7. Yangın Danışmanı : Hastane projeleri için zorunlu profesyonel kadrolardan biri Yangın danışmanıdır. İşveren tarafından temin edilmesi gereken ve proje için gerekli yönlendirmeyi, raporları ve yangın projelerini temin edecek olan Yangın Danışmanı, proje süreci bittikten sonra uygulama sürecinde ve hastanenin ruhsatlandırılıp açılmasına kadar olan tüm süreçte aktif rol alacaktır. Bu hizmetin İşveren tarafından temini, tutarlı ve sorunsuz bir projelendirme ve uygulama süreci için çok önemlidir. Özellikle Mimari, Mekanik, Elektrik projelerinin her aşamasında Yangın danışmanı çok önemli bir taraf olacaktır. Çelik yapılar tercih edilecek ise statik proje içinde bağlayıcı birçok veri ve karar Yangın danışmanı tarafından temin edilecektir.
    • 1.8. Ruhsat Danışmanı: Hastane projelerinde güncel yönetmelikler, uygulamalar ve ruhsat süreç yönetimi için bir profesyonel danışman ile ilerlemek gerekecektir.
  2. Devlet : Devlet farklı kademelerde proje süreci boyunca farklı kurumları ile sürekli karşımıza çıkacaktır. Proje başlangıcından itibaren bu kurumları listelemeye çalışalım.
    • 2.1. Belediyeler : Projelerin onaylanması ve proje ruhsatlarının alınması belediye yetki alanında ise belediyelerin ,imar, proje ve ruhsat departmanları
    • 2.2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı : Kamu hastaneleri için imar ve ruhsatlandırma bakanlık kapsamında olabilmektedir.
    • 2.3. Sağlık Bakanlığı : Sağlık bakanlığı hem ruhsatlandırma açısından hem de kamu hastaneleri için İşveren olarak karşımıza çıkmaktadır.
    • 2.4. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: İş güvenliği konusunda karşımıza çıkacaktır.
  3. Proje Ekipleri:
    • 3.2. Statik Proje Grubu
    • 3.3. Mekanik Proje Grubu
    • 3.4. Elektrik Proje Grubu

PROJE BAŞLANGICI >FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI >PROJENİN BİLEŞENLERİ>TASARIM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ >MEDİCAL PLANLAMA>FONKSİYONEL PLANLAMA >ŞEMATİK VE DETAYLI TASARIM GELİŞTİRME >