Yanık Ünitesi

1.Giriş
Yanık Ünitesi, ciddi yanık yaralanması geçirmiş hastaların tedavisi için uzmanlaşmış bir birimdir. Bu yaralanmalar önemli ve karmaşıktır; ilk hastanede yatış süresi genellikle uzundur ve bunu genellikle aylarca, hatta yıllarca süren yoğun rehabilitasyon izler.

Bu kişiler her zaman yakından izlenmeli, değerlendirilmeli ve ilgilenilmelidir. Ağır yanıkları olan hastalar, yanıkların çoklu sistem etkisinden dolayı sıklıkla mekanik ventilasyona ve yoğun bakım ve diğer kritik bakım servislerinin ve personelinin gözetiminde bakıma ihtiyaç duyar. Birim, bu kritik hastalara bakım sağlamak için gereken geniş tedavi kaynaklarını koordine edecek uzman doktorlar, hemşireler ve çok disiplinli sağlık çalışanlarından oluşacaktır.

2 Fonksiyonel ve Planlama Hususları
Operasyonel Modeller
Yanık Ünitesi genellikle günde 24 saat, haftada 7 gün çalışacaktır.
Yanık Birimi, bağımsız bir yönetim yapısına sahip ayrı bir uzmanlık alanıdır. Ancak, klinik ve personel desteği için yoğun bakım ünitesi veya diğer yoğun bakım üniteleriyle yan yana konumlandırılabilir ancak fiziksel olarak ayrı olmalıdır.

Bakım Modelleri
Ciddi yanıklarla başvuran hastalar, dört aşamadan oluşan tipik bir süreçte tedavi edilecektir:

  • İlk değerlendirme ve muhtemelen resüsitasyon
  • İlk yara eksizyonu ve biyolojik kapatma
  • Kesin yara kapatma
  • Rehabilitasyon ve yeniden yapılanma

Kesintisiz bir yanık bakımı modelinin sağlanması, hastanın akut bakımdan rehabilitasyona, kademeli tesise ve ayaktan bakıma verimli bir şekilde geçmesini sağlar. En iyi sağlık hizmeti sonuçlarını elde etmek için, yanıkları olan bireyler için kapsamlı bir bakım ve yönetim yaklaşımı gerektirir.

Planlama Modelleri
Yatak Sayıları ve Diğer Önemli Bilgiler
Yatak sayısı tesisin hizmet planına göre belirlenir. Bu FPB’de özetlendiği gibi tipik bir Yanık Ünitesi, ünitenin bileşimi küçük bir YB Ünitesinin gereksinimlerine benzer olan 12 yataktan (önerilen maksimum değer olarak ± 2) oluşur. Yanık Ünitesi’nin hasta bakım ve tedavisinde kendi kendine yeterli olabilmesi için gerekli ek destek alanları ve hizmetler nedeniyle Yanık Ünitesi tipik bir Yoğun Bakım Ünitesinden daha büyük olacaktır. Bu dikkate alınmalıdır
planlama aşamasında.
Dış patojenlere karşı başlıca koruyucu organ olan derinin işlevini kısmen kaybetmesi nedeniyle, yanıkları olan kişilerin bağışıklığı zayıflamış kabul edilir. Sonuç olarak Yanık Ünitesi yatak odalarında antreli pozitif basınç izolasyon odalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Yeterli pozitif basınç odası eksikliği, entübe edilmiş veya kritik derecede stabil olmayan yanıklar nedeniyle hastalar genellikle standart bir yoğun bakım ünitesine kabul edilemez. Hastaların entübe edilmesi veya yoğun şekilde sakinleştirilmesi, yaralanmalarının ciddiyeti ve invaziv ve ağrılı tedavi süreci nedeniyle yaygındır; bu nedenle, Yanık Ünitelerinin bu hastaların ve tıbbi ihtiyaçlarının bakımına uygun çok sayıda tek kişilik oda içermesi gerekmektedir. Pozitif basınçlı odalar, bireysel izleme, mekanik havalandırma ve büyük yara/tedavi arabaları için yeterli alana sahip olmalıdır.

Yanık hastalarının bakım talepleri ve hastaların tedavi için diğer birimlere nakledilememe olasılığı göz önüne alındığında, Yanık Ünitesinin destek odaları ve alanlar açısından kendi kendine yeterli olması gerektiği öngörülmektedir. Ünitenin destek alanları ve tedavi odası sayılarının yatak sayısına karşılık gelmesi zorunlu değildir. Daha az sayıda yatakla bile (12 yataktan az), tam bir destek odası seti gerekli olacaktır.
Ünite odalarının büyüklüğü, hastayı, gerekli personeli, izleme kapasitelerini, yaşam destek ekipmanını ve güvenlik hususları ile destek hizmetlerini barındırmak için yeterli olmalıdır.
Çalışma alanları ve depolama alanları, gerekli tüm malzemeleri muhafaza etmeye ve personelin odadan çıkmasına gerek kalmadan istenen tüm prosedürlerin gerçekleştirilmesine izin vermeye yeterli olmalıdır.

Yanık Ünitesi
Yanık Ünitesi Fonksiyonel İlişkiler Diyagramı