Doğum Ünitesi

  1. Giriş
    Tanım:
    Doğum Ünitesi, annelerin ve yeni doğan bebeklerinin güvenli doğum öncesi bakımı, doğumu ve doğum sonrası acil bakımı için olanaklar sağlayan birimdir. Doğum odalarının sayısı ve ilgili hizmet alanlarının boyutu, Hizmet Planında belirtilen önerilen obstetrik iş yükünün gerektirdiği şekilde olacaktır.

    Doğum Ünitesi, aşağıdaki alanlardan oluşan Doğum Ünitesi veya Obstetrik Ünitenin bir bileşenini oluşturacaktır:
  • Antenatal komplikasyonları olan anneler için yatan hasta ünitesi
  • Doğum sonrası bakım için yatan hasta ünitesi, normal veya komplike
  • Minimal bakım gerektiren yeni doğan bebekler için Genel Bakım (Well Baby) Bakımevi
  • Orta risk faktörlerinden kaynaklanan komplikasyonlar için bakım gerektiren yeni doğan bebekler için Özel Bakım Hemşireliği
  • Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, tesisin İşletme Politikasına göre Doğum Ünitesi veya Yoğun Bakım Üniteleri ile birleştirilebilir.

Bu FPU, Doğum Ünitesi olanaklarını ve gereksinimlerini özel olarak ele alacaktır. Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Yatan Hasta Ünitesi, Genel Bakım Hemşireliği ve Özel Bakım Hemşireliği için bu Kılavuzdaki Doğum Birimi FPB’suna bakın. Yenidoğan Yoğun Bakım (NICU) ayrı bir FPB’nun konusu olacaktır.

2. Fonksiyon ve Planlama Detayları

Operasyonel Modeller
Çalışma saatleri
Birim, günün veya gecenin herhangi bir saatinde kabul ile günde 24 saat esasına göre çalışacaktır.
Bakım Modelleri
Doğum öncesi bakım, doğum ve doğum sonrası bakım da dahil olmak üzere doğum bakımı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere hizmetlerin düzenlenmesini ve sağlanmasını etkileyecek bir dizi farklı şekilde sağlanabilir:

  • Bakımın hem hastane hem de toplum ortamlarından tek bir ebe veya bir ebe grubu/ekibi tarafından verildiği ebe tarafından yönetilen veya ebe vaka yükü bakımı
  • Bir Kadın Doğum uzmanının doğum öncesi bakımın ana sağlayıcısı olduğu ve doğum için hazır bulunduğu kadın doğum uzmanı gözetiminde bakım. Hemşireler doğum sonrası ve bazen doğum sırasında bakım sağlar.
  • Bir tıp doktorunun antenatal bakımın çoğunu, gerektiğinde uzman obstetrik bakıma havale ile sağladığı, pratisyen hekim gözetiminde bakım.
  • Doğum hemşireleri veya ebeler doğum sırasında ve hemen doğum sonrası bakımı gerçekleştirir, ancak doğum sırasında Tıp doktoru hazır bulunduğundan karar verme düzeyinde değildir.
  • Pratisyen Hekimler, Ebeler, Doğum Uzmanları ve/veya Danışmanları (Yenidoğan Uzmanları gibi) içerebilen Ortak Bakım.
  • Kadınların hastanede, Doğum Merkezinde veya evde doğum yöntemi, uygulayıcı ve yer seçimine sahip olduğu Kadın Merkezli Bakım.
  • Geleneksel bir Obstetrik bakım modeli, hastanın bireysel süreçlere ayrılmış alanlar arasında taşınmasına dayanır. Bununla birlikte, özellikle küçük doğum merkezleri için bir Doğum Ünitesi için tercih edilen tasarım, hastanın hareket etmesine gerek kalmadan birçok işlemi gerçekleştirmek için donatılmış bir dizi bağımsız oda içerir. Bu modeller aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Sancı, Doğum , Derlenme Modeli (LDR)

LDR tasarım modeli, doğumdan anne ve bebeğin doğumuna ve iyileşmesine kadar olan süreci tek bir odada barındırır. Oda, çoğu küçük komplikasyonun üstesinden gelebilecek şekilde donatılmıştır. Hasta bu odadan sadece ameliyat gerektiren komplikasyonlarda (örneğin sezaryen doğumhaneye) veya iyileştikten sonra hasta odasına alınır. LDR odaları tek kişiliktir.
Sancı , Doğum, Derlenme , İyileşme Modeli (LDRP)
Oda tasarımı ve acil durumlarla başa çıkma yeteneği, LDR odalarına benzer. LDRP modeli, doğum sonrası bakıma ek bir hareketi ortadan kaldırır. Hastayı donanımlı odaya taşımak yerine, ekipmanlar gerektiği zaman odaya taşınır. Bu model, özellikle 24 saat içinde erken taburcu olma talebinin artmasıyla ilgilidir.
Seçilen modeller gebeliğin risk faktörlerine bağlı olabilir. Sağlanan bakım modellerine katkıda bulunan diğer faktörler, doğum ünitesinin boyutunu içerir. Daha büyük doğum merkezleri, özel hasta yatakları ile birlikte ayrı bir Doğum Süitinin sağlandığı daha geleneksel bir modeli benimseyebilir. Daha küçük doğum merkezleri tarafından tercih edilen tasarım, LDR ve LDRP modelleri tarafından sağlanan bir dizi müstakil oda içerir.
Doğum Ünitesi bağımsız bir Özel Bakım Odası veya Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi sağlamıyorsa, Seviye 1 (Genel Bakım) odası sağlanabilir.
Genel Pratisyen Paylaşımlı Bakım Modeli (GPSC)
GPSC, ebelerin, GP’lerin ve Doğum uzmanlarının becerilerini farklı derecelerde birleştiren işbirlikçi bir modeldir. Orta ila yüksek riskli gebeliği olan kadınlar daha özel bakım gerektirdiğinden, genellikle yalnızca düşük riskli gebelikler için geçerlidir (not: gebelik riski, gebelik süresince değişebilir). Bir Pratisyen Hekim doğum öncesi ve doğum sonrası bakımın çoğunu sağlarken, yatarak ve ayakta obstetrik bakım hastane personeli tarafından yapılır.
Bu geleneksel Obstetrik model, hastanın bireysel süreçlere ayrılmış alanlar arasında hareket ettirilmesine dayanmaktadır. Bakım verenler arasında başarılı işbirliğini sağlayan olanaklar düşünülmelidir.

Doğum Ünitesi ve Doğumhane Fonksiyonel Planlama Şeması. Doğum Ünitesi planlaması  nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir?
Doğum Ünitesi -Fonksiyonel İlişki Diyagramı